Велики поздрав мојим седмацима,

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Поновићемо причу са претходних часова:

Почео је Велики Васкршњи пост, као припрема за највећи хришћански празник Васкрс. Пост је период од више дана/седмица када се посном исхраном и молитвом припремамо за велики празник. У години имамо 4 велика поста и празника (Божићни, Васкршњи, Апостолски, Богородичин). Васкршњи пост траје 7 седмица, тачније 48 дана. Пост увек почиње у понедељак, а завршава се на Велику суботу. 49-ти дан је недеља – Васкрс.

Датум прославе Васкрса се рачуна сваке године и зависи од празника Пасхе. Пасха се рачуна тако што: -Mора да прође 21. март (пролећна равнодневница), па пун месец после тога, па после пуног месеца, у дан суботу почиње јеврејска Пасха. То је у православном календару наш празник Лазарева субота–Врбица. Пасха се слави 7 дана, до следеће суботе. У недељу је Васкрс.
Укратко: 21. март – пун месец- од суботе до суботе је Пасха – па у недељу је Васкрс. Васкрс најраније може да буде 4. априла, а најкасниј 8. маја.

Настављамо даље:

У овом периоду верници се постом, молитвом , милосрђем и добротом припремају за Причешће у својим храмовима. Причешћем се верници сједињују, спајају са Христом, који је васкрсао, победио смрт и свим људима дао наду и позив за вечни живот. Он је постио и припремао се за одлазак у Јерусалим.
На Тајној вечери увео је Свету тајну Причешћа када је окупио своје ученике. Пре тога је Својим крштењем увео Свету тајну крштења, као прву и основну Свету тајну. Позивањем својих ученика да оставе све и крену са њим, увео је Свету тајну рукоположења.
Свете тајне су темељ Православне цркве. Свака радња којом се призива Свети Дух, Света Тројица, је једна Света тајна.

Целу ову причу можете погледати у документарноф филму о Литургији.

Можете погледати и Три приче пети део.

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородици:

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

ХРИСТОС ВАСКРСЕ

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од наставника Зокија

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.