Велики поздрав мојим седмацима,

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Поновићемо причу са претходних часова:

На Тајној вечери Христос је увео Свету тајну Причешћа када је окупио своје ученике (Литургија). Пре тога је Својим крштењем увео Свету тајну крштења, као прву и основну Свету тајну. Свете тајне су темељ Православне цркве.

Настављамо даље:

Свака свештена радња којом се призива Свети Дух, Света Тројица, је једна тајна или Молитвословље. То је део праксе и живота Цркве.

Молитвословља (свештених радњи) у Цркви има више: Освећење воде, замонашење, опело, молебани за време великих невоља, рата, глади, суше, освећење храма, звона…

Овом приликом рећи ћемо нешто више о Освећењу воде. Основа за ово Молитвословље је Христово улажење у реку Јордан приликом свог крштења и на тај начин, посвећење Његово и освећење саме воде. Од тог времена до данас, сваке године у свим Црквама се на Крстовдан и Богојављење врши Освећење воде, као и у време пред највећи хришћански празник Васкрс.

Kако вода постаје освећена? Одговор на ово питање крије се у речима молитве коју свештеник чита при њеном освећењу. Ево почетка молитве: „За освећење ове воде силом, и дејством, и силаском Светога Духа, помолимо се“. Свети Дух се спушта на обичну воду и чини је светињом, која са своје стране преноси благодат свему што додирне.

Значи, у почетку освештавамо воду, читајући над њом молитве, урањајући крст у њу. А потом, већ та сама вода преноси благодат по свему што прскамо њом. Освећена водица се употребљава за све што је на духовну корист и здравље верника.

Вода је симбол живота. Из плодове воде се рађамо, у води нас купају и крштавају. Без воде живи организми не могу да опстану. Наша планета је већином покривена водом. Наше тело је већином од молекула воде. Вода преноси топлоту, светлост, вибрације. Освештаном водом се освештавају простор, предмети, људи. Освештаном водом правимо славско жито и славски колач, бојимо васкршња јаја. Приликом коришћења освећене воде, дају се благослови и читају се молитве. Зато се ове радње зову молитвословља.

Додатак за оне који желе додатно да сазнају о научним истраживањима и спољњим утицајима на молекуле воде, можете погледати :

 

 

ВОДА ПАМТИ И ЛЕПО И РУЖНО

Христос је после свог крштења, са 30 година, кренуо да учи људе о Богу и вери на нов начин: о Божјој љубави, Божјим тајнама, Божјем плану о спасењу света и човека. Увођењем Сина Свога међу људе, људи од Бога добијају нову наду и путоказ до свог спасења, сада преко Христа. Христос је рођен и живео је као човек, и све што је он чинио требало би да чине и људи. Христос се крстио, молио, постио, помагао људима и чинио чуда, у име Божје, показујући тиме да је стварно Син Божји и да нам љубав, помоћ, излечење и вечни живот долазе од Бога Оца, Творца света. Христова љубав према људима и Његова чуда су велика и небројена, попут претварања воде у вино, ходања по води, излечење неизлечивих, храњење гладних…

Многа Христова чуда можете погледати у библијском цртаном филму ,,Христова чуда“.

Ко не жели цртани може филм.

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородици:

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

ХРИСТОС ВАСКРСЕ

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од наставника Зокија

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.