Драги моји ученици 7/1, 7/2, 7/3 и 7/4,

Поштовани родитељи,

Сигуран сам да пажљиво пратите предавања на РТС-у,

па сте почели у паузама и да изводите вежбе које су наставници физичког васпитања почели да приказују. Као додатак вежбама можете да урадите вежбе из снимка

1. Први задатак – свако јутро почни вежбама: 12 Min Kids Exercise: Morning Fun (Let s Get Active!), линк за вежбе је:

2. Други задатак је да два пута током недеље поновите вежбе: Daily Kids Exercise To Burn Calories– линк је испод.

3. Трећи задатак за ову недељу је да ми одговорите на питање:

1. Где и када је одржана прва Крос трка?

2. Која је једна од најпознатијих Крос трка?

Презентација о кросу

Да ли волиш да јурцаш по шуми? Да ли уживаш у трчању изван града? Да ли ти је изазов прескакање преко ограда и оборених стабала? Да ли ти је кул да после трчања будеш блатњав/а као прасе? Да ли волиш да трчиш узбрдо или низбрдо? Да ли можеш без проблема да протрчиш кроз поток и да не бринеш да ли су ти ноге мокре? Да ли ти протрчавање кроз туђа дворишта враћа онај несташни осећај бунта из детињства? Да ли ти тај осећај да си део природе много значи?

Ако су твоји одговори на ова питања углавном НЕ, то значи да немаш појма шта је добра авантура.

Ако су ти одговори углавном ДА, ти си цар. И треба да трчиш крос .

Историја кроса

Позитивне одговоре на ова питања су још у првој половини XИX века дали откачени Енглези који из жеље за надметањем, превазилажењем својх граница и стварањем нечег новог измислили крос. Прва трка је одржана 1837. године у Рагбију, а до краја века крос се проширио на Француску и Америку. Крос је од 1912. године олимпијска дисциплина.

Крос данас

У међувремену крос се променио, организатори реорганизовали трке како би публика што удобније могла да прати такмичење. Данас се велики број трка одржава на хиподромима, а тркачи прескачу вештачке препреке. Савремни крос се дефинише као атлетска дисциплина трчања кроз природу по разноврсним и релативно лакшим теренима.

Крос је данас изгубио своје оригинално значење. CROSS-COUNTRY значи пресецати ливаде, имања, села, шуме,итд. Савремени крос ништа не пресеца, већ се трчи по јасно одређеним и добро припремљеним стазама.

Добар пример правог кроса је трка “5 млинова” у Сан Витореу, месту у близини Милана. Тамо тркачи протрчавају кроз имања која се налазе око тих млинова, док их млинари традиционално посипају брашном, као желећи да их отерају.

Одговор ми шаљете на мејл адресу: sinisa.borkovic@skolaigk.edu.rs.

Одговоре послати до 11.05.2020.

Будите ми здрави и весели,

наставник

Синиша Борковић

Attachments area
Preview YouTube video 12 Min Kids Exercise: Morning Fun (Let s Get Active!)

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.