Велики поздрав мојим четвртацима,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Да се подсетимо:
Подсетићу вас на поступке, дела и особине које је чинио и имао Христос. Лечио је и помагао непознатима, хранио је гладне, учио је и бринуо о својим ученицима, учио је људе чак и када је тиме изазивао непријатељство и мржњу власти и оних који су били моћни. Прао је својим ученицима ноге, да им искаже поштовање, љубав и да их научи да нису они мање вредни од Њега или од других људи. Учио их је да воле и помажу једни друге. Учио их је о Богу, вери и правим вредностима и смислу Божје љубави.

Настављамо даље:

Хришћнске врлине су све оно најбоље што човек може да има. То је сва она духовна (унутрашња) лепота која краси човека и чини да он сија попут злата. То су човекове добре особине и његов добар, исправан однос према свету. Врлина се види само кроз наш однос према другима, и према нашим делима. Од многобројних врлина као најзначајнија и највећа у хришћанству се, после ЉУБАВИ, истиче СМИРЕЊЕ. Да би своје ученике, научио и смирењу, Христос им је пре Тајне вечере опрао ноге. На овај начин је и нас подучио да ако желимо да се угледамо на Њега онда би требало да будемо смирени, тј. да служимо једни другима, а не да очекујемо да сви други служе нама. Смирење се управо и састоји у томе да се у свему не надамо у себе и своје способности , или да очекујемо све од другог, већ да стрпљиво и смирено, верујемо у Бога и препустимо Њему да одлучи шта треба. Човек није моћнији од Бога, нити зна више од Бога. Бог је тај који види боље, више и дугорочније од нас. Наше је да радимо најбоље што можемо. А да прихватимо оно на шта не можемо да утичемо. Смирењем се потпуно предајемо вољи Божијој. Смирење не осуђује, не завиди, не љути се, већ све прима добродушно. Блажен је човек који је задобио овај чудесни дар смирења. Смирен човек види у ближњима само добре стране, не завиди, већ се искрено радује успесима ближњих. Драги моји, бежите од гордости (да сте бољи од других), од мржње, од зависти, од љубоморе! Уместо да завидите и осуђујете, трудите се колико је год могуће да служите ближњима. Радујте се срећи и даровима ближњих, у томе ће се испољити велика хришћанска врлина – смирење.

„Прича о три човека“

Сваки од њих је носио са собом своја дела у два џака. У једном џаку су била добра, а у другом лоша дела. Један је био пребачен напред а други позади како би терет био ,,равномерно” распоређен. Међутим, сва тројица тежину својих дела нису осећала подједнако.
Пролазници су упитали првог човека да им каже шта носи у својим џаковима. ,,Сви моји успеси, сва добра дела, све животне радости су у џаку позади. Скривени од погледа, прекривени лишћем, не сметају ми много. У џаку напред се налазе све лоше и ружне ствари које су ми се догодиле. Ходам, застанем често, вадим их, посматрам, проучавам, мислим шта ћу. Стално сам с њима, и мислима и осећањима. Стално радим на њима”. Тај се човек често заустављао, гледао уназад, мучио се над собом и мало напредовао у своме животу. И врло споро. . .
И другог човека су упитали исто.Он им је рекао: ,,У џаку напред носим моја добра дела, спознаје о врлинама. Често их гледам, вадим и показујем другима. Џак на леђима садржи моје грешке и моје слабости. Понесем их са собом куда год кренем, јер оне су моје и не могу их тек тако одложити на страну. Успоравају ме и понекад су веома тешке.”
А трећи човек је одговорио:,,На предњем џаку написао сам реч “доброта”. Препуна је позитивних мисли, добрих људских дела, свих добрих ствари које сам имао и учинио у животу. Тај ми џак није тежак. Напротив, попут бродских једара, помаже ми у кретању напред. А џак на леђима има натпис “лоша сећања” и празна је, јер сам јој одрезао дно. О свему што ми се лоше догодило и што сам лоше учинио, молио сам Бога да ми опрости, и нисам то поновио. Тако сам и са лошим мислима које понекад у себи имам, као и о злу које од других чујем, мало размислим и бацим их у ту врећу. Кроз рупу оне оду заувек. Ја сам слободан. Ја немам терета који би ме успоравао у ходу!”
Наш највећи задатак није у томе да никада не паднемо (лоша дела), већ да се сваки пут кад паднемо, подигнемо и не радећи тако више, наставимо даље ка Царству Божијем!

Можете да погледате и ТВ час на нову тему:

За опуштање погледајте како су приказане врилине у овом руском филму Три приче:

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородици:

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од вероучитеља

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.