Велики поздрав мојим другацима,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Обновићемо:
Наше место молитве је православни храм. Храм као грађевину (зграду) разликујемо од других грађевина по посебним знацима, симболима, обележјима. О њима смо раније причали и цртали их: крст на крову или куполи, крст на великим вратима, шарени прозори (витражи), иконе, мозаици и фреске изнад улазних врата (најчешће су то мозаици) и унутра у цркви, по зидовима (то су фреске). А на дрвету, на постољима и на иконостасу су иконе. Сада ћемо причати о иконама.

Детаљније о икони чућете кроз причу вероучитеља у тв часу Телевизије ХРАМ:

Поред тога што су прозор у Царство Божије многе иконе су и чудотворне. То значи да нам се Бог преко иконе јавља, тј. помаже нам и испуњава наше искрене молбе. Молећи се испред чудотворних икона добијајамо исцељења од разних болести, помоћ у невољама и утеху у тешким проблемима. Највећи број чудотворних икона је оних са ликом Пресвете Богородице на себи.

Најчешћа чуда која Бог чини људима, а да би нас утврдио у вери, управо се и дешавају преко икона. То се догађа углавном преко икона које су проглашене чудотворним, али то може бити и било која друга икона. Није битно да ли је од дрвета, папира, мала или велика, свака икона може бити чудотворна само ако се искрено молимо и ако верујемо да се чудо може догодити, тј. да је Богу као свемогућем све могуће.

Запамти

Икона нам помаже да доживимо, осетимо и да нам приближи оно што је за наша чула не схватљиво. Најбоље средство да у нама пробуди осећај вере и припадности Господу.

За опуштање цртани филм Апостоли.

Бојанак икона Пресвете Богородице

Будите ми здрави и весели.

Велики поздрав од вероучитеља

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.