Предмет: музичка култура / 9. недеља
Разред: VI
Наставна јединица: Зелени рукави, (Greensleves),
Енглеска, 16. век

Поштована децо, шаљем вам материјал за наставу музичке културе уз срдачан поздрав
Пажљиво послушај песму Зелени рукави, (Greensleves), Енглеска, 16. век, ЦД 1/25. Youtube: „Zeleni rukavi“/“Greensleeves“-Muzička kultura 4 „BIGZ“
Greensleeves – Traditional English, arr Bob Chilcott, уз праћење нотног текста исте из уџбеника.
Анализирај литерарни и нотни текст песме и обрати пажњу на ритмичку фигуру-сичилијана (осмина ноте с тачком, шеснестина ноте и осмина ноте) која се изводи на једном потезу. Прочитај ритам песме на неутрални слог, а потом парлато уз тактирање. Певај нотни текст песме солмизацијом уз тактирање. Пажљиво изговарај више пута, литерарни текст пеме уз тактирање. Певај дату песму по тексту уз тактирање, на српском и на енглеском језику.
Песма Зелени рукави је традиционална песма из Енглеске. Није познато име аутора. За њен настанак везани су бројни митови, а један од њих каже да је посвећена младим девојкама које су у то време често носиле хаљине са зеленим мотивима, па и рукавима. Упознајте занимљивости Енглеске посматрајући фотографије из те земље, своје утиске написати у свесци, немојте ми слати док то не кажем.
• Краљевски музички колеџ у Лондону (Roual College of music building in South Kensington, a world renowned music school and venue).
• Ројал Алберт хол (Royal Alert Hall), светски познати музички центар.
• Ројал Алберт хол (Royal Alert Hall), концертна сала.
• Воштане фигуре чувеног састава “Битлси“(The Beatles) у музеју “Мадам Тисо“ у Лондону.
Напомена: молим све ученике који ми нису послали други задатак да то ураде што шре. Молим све ученике који су ми послали оба задатка да следеће задатке пишу у својим свескама, немојте ми слати док то не кажем.
Молим чланове хора који ми нису послали први и други задатак за хор да то ураде што пре.

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.