Велики поздрав мојим осмацима,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Да се подсетимо и наставимо:

Бог је створио свет да постане Царство Божије, односно да се смисао постојања света не налази у његовом почетку, већ у његовом остварењу, тј. циљу, у животу будућег века, о будућем, вечном Царству Божјем. О сведоцима Царства Божјег причамо даље:

Настављамо даље кроз причу вероучитеља у тв часу Телевизије ХРАМ:

Сведоци Царства Божијег

Од стварања света и човека па до данас Бог брине о нама. Брине и припрема нас за све што нам је обећао. Тако је старозаветним људима обећао да ће се појавити Христос и непрекидно их је припремао за Његов долазак. Припремао их је разним догађајима али и личностима које су сведочиле истину Божијег обећања.
Христос је дошао усвет, испунио обећање, умро је на крсту и Васкрсао. Обећао нам је да ће поново доћи и да ће Његовим другим доласком завладати Царство Божије. Царство у ком нема ограничења (време и простор) – вечност. Да ни смо спремни дочекали Његов поновни долазак Бог нас опет припрема за тај догађај и даје нам да већ сада овде на земљи осетимо радост Царства Божијег, тј. да у њему већ сада делимично и учествујемо.

Важно

Светитељи су сведоци Царства Божијег. Сведоче нам да оно заиста постоји и да је могуће живети у њему. Својим животима, опредељењем за Христа и љубављу према целом свету, васпитавају нас да сваки човек може да има снаге и воље да се угледа на Христа.

Учествовање у Царству Божијем је могуће већ сада у Цркви у Литургији. Причешћем се сједињујемо са Христом и тако постајемо једно са Њим па самим тим смо део и Његовог Царства.

У историји српског народа најбољи пример светитеља који су сведочили и поучавали нас опредељењу за Царство Божије имамо у личности Светог Саве и Светог кнеза Лазара, али и многих других светитеља.

Запамти

Сваки човек има могућност да буде свет. Светост није само за одабране већ за сваког човека. Светост се не задобија личним трудом већ препуштањем Богу и Његовој вољи.

На литургији пре Причешћа свештеник нас позива на сједињење са Христом речима, СВЕТИЊЕ СВЕТИМА, а ми одговарамо ЈЕДАН ЈЕ СВЕТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС…

Свети смо јер смо сједињени са Христом који је савршено свет!

Ко није гледао погледајте играни филм Острво:

https://www.youtube.com/watch?v=EkMhNpkyP04

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородици:

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од вероучитеља

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.