Велики поздрав мојим седмацима,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Да се подсетимо и наставимо даље:

Говорили смо развоју Цркве кроз векове. Црква је попримала обележја времена и простора, као и духовних потреба хришћана.

Настављамо даље кроз причу вероучитеља у тв часу Телевизије ХРАМ:

Богослужење дневног и седмичног круга

Црква постоји да би освештала целокупну творевину. То освећење збива се кроз све што чинимо. Зато је Црква „тело Христово”, и зато кроз Цркву долази спасење свету. Све делатности које Црква обавља – богослужења, доброчинства, поучавање, сведочење – имају исту основну сврху да преобразе свет у коме има толико бола, неправде и зла у свет Царства Божијег, царства изобилног живота љубави, истине, правде, доброте, лепоте и радости.

У бризи око освећења света, Црква је установила посебна богослужења којима освећује време. Кроз њих Црква повезује наше време и догађаје и з прошлости (нпр. Божић, Васкрс, Рођење Пресвете Богородице). На тај начин, време уместо да нас раздваја, може да нас споји!

Седмични круг богослужења

Осмишљен је тако да сваки дан има свој симболички смисао, па се у понедељак сећамо Стварања света (помињу се Свети анђели), у уторак Светог Јована Крститеља. Пост средом и петком установљен је у спомен Христовог страдања, односно Часног Крста. Четвртак је посвећен Светим апостолима и Светом Николи, а субота и недеља су празнични дани. Тада служимо литургију и сећамо се, најпре у суботу благословеног завршетка стварања света и Христовог силаска у ад, а затим у недељу дана Христовог васкрсења, када славимо победу живота над смрћу.

Дневни круг богослужења

Има посебан симболички систем усатновљен у манастирима, где је било могуће свакодневно окупљање у храму ради вишесатне молитве. Да би се у потпуности испоштовао тај дневни молитвени поредак, потребно је скоро целих осам сати! Парохијске заједнице труде се да прате овај молитвени ритам онолико колико су у могућности. Данас се ова богослужења најчешће спајају, и представљају или јутарња
или вечерња богослужења.

Вечерње богослужење – око заласка сунца – Стварање света

Повечерје – после вечере – Сећање на смрт

Полуноћница – око поноћи – Христиво васкрсење и његов други долазак

Јутрење – између 6 и 7 часова – Оваплоћење

Трећи Час – у 9 сати ујутру – Педесетница

Шести Час – у подне – Распеће

Девети Час – у 15 часова – Христова смрт

Богослужења дневног круга има седам, према речима Светог писма: „Седам пута на дан хвалим Те”. Као што сте приметили, богослужбени дан почиње увече! Зато прослава Божића, на пример, почиње на Бадње вече. То је у складу са библијским описом Стварања света, где после сваког Божијег стваралачког чина стоји: „и би вече, и би јутро”.

Погледајте кратку репортажу о манастиру Острог:

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородиц

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

 

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од вероучитеља

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.