Велики поздрав мојим седмацима,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Да не заборавимо понекад да се помолимо Молитвом Господњом:

Оче Наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја на земљи као и на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла. АМИН

Да се подсетимо и наставимо даље:

Прошлог часа смо учили о словенској браћи и светитељима. Њихов значај и утицај био је велики и у породици Немањића, и на Св. Саву.

Настављамо даље кроз причу вероучитеља у тв часу Телевизије ХРАМ:

Свети Сава

Хришћанство је на нашим просторима постојало и пре Светог Саве, нашег првог архиепископа. Међутим, он је својим радом коначно определио Србе за православље и организовао нашу Цркву. Док је то радио, био је вођен двоструком љубављу – према Богу и према свом народу. То су Срби препознали, и зато су на његову љубав узвратили љубављу, захвалношћу и поштовањем. Посветили смо му цркве и по њему назвали планинске врхове и речне изворе. Он је главни јунак многих народних прича, нарочито оних у којима доброта и мудрост побеђују злоћу и незнање. Уослободилачким ратовима, на заставама је српску војску предводио и храбрио управо Савин лик. Данас му подижемо велелепни храм на Врачару у Београду. На дан кад прослављамо Светог Саву Српског (14/27. јануар), у Цркви му певамо посебан . У тој химни га хвалимо јер нас је ,,научио путу који води у живот” и ,,породио Духом Светим”. Ове песничке слике значе да смо кроз њега постали део Христове цркве.

Сви знамо која су Савина највећа дела, она којима нас је задужио: организација наше помесне (српске) Цркве, зидање цркава и манастира, старање о народу, изузетан допринос развоју српске државности и културе, нарочито књижевности. Не треба да заборавимо ни установљавање чврстих веза између Србије и Свете Горе, као и светог града Јерусалима. Сава је чак два пута одлазио у Свету земљу доносећи оданде скупоцене књиге, иконе и друге драгоцености.

Од свега, ипак је најважније то што је Сава пренео свом народу љубав према Христу повезавши на тај начин богољубље с родољубљем. Та посебна одлика српског хришћанства назива се Светосавље . Многе тешке народне несреће успевали смо да пребродимо управо задржавајући Савину веру у Христа и љубав према Њему. Сава је толико тога урадио, да нам изгледа као да је он неки суперхерој. Ако у то поверујете, врло лако се може десити да, пошто ви нисте суперхероји, одустанете од тога да живите угледајући се на Саву. Тад би Сава, уместо да нам буде узор, био
само предмет нашег поштовања. Да се то не би десило, не треба да заборавимо како је Сава постигао толико много.

Запамти

Наш највећи светитељ је до светости дошао напуштањем владарског двора и животом у манастиру. Одлазак с двора, то прво његово дело, можда нам делује најмање значајно, али без њега, Саве не би ни било. Памтили бисмо принца Растка. Међутим, тај принц је напустио удобност и величанство двора зарад вежбања у љубави према Богу и људима. А то вежбање за Растка је било у виду строгог монашког подвига на Светој Гори. Кад живите у манастиру, ваш живот заснива се на три стуба: сталној молитви, послушности и скромности. Бити строг према себи, а благ према другима – то је најкраћи рецепт за задобијање Духа Светог, за освећење. Тај пут нам је свима доступан, без обзира да ли смо имућни или сиромашни, болесни или здрави. Такође, не морамо ићи ни у манастир ни у Свету земљу. У свако време и на сваком месту, хришћани показују љубав према Богу и ближњима. То је најважнија делатност чланова Цркве. Ако живимо у љубави, то значи да је Дух Свети већ у нама, да нам помаже у животу и освећује нас, као што је чинио свим славним светитељима пре нас.

Погледајте документарни филм Испосница Светог Саве у Кареји:

Да не заборавимо и молитву Пресветој Богородиц

,,Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом, благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.” АМИН

Будите ми здрави и весели.

Поздрав од вероучитеља

Author

Zoran Čučković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.